Op woensdag 22 maart 2006 startte het driedaagse evenement van de Plattelandsacademie Leefbare Dorpen met een academische zitting.  De hoge opkomst bewees dat het onderwerp aanspreekt en de boeiende sprekers wisten evaring uit de praktijk te koppelen aan het onderzoek en het beleid.
Professor Frans Thissen, docent sociale geografie verbonden aan de universiteit van Amsterdam, is bekend in Vlaanderen door zijn studies in de provincie West-Vlaanderen, meerbepaald het Leefbaarheidsonderzoek in de Plattelandskernen van de Westhoek.  Hij bracht op een verhelderende wijze de evolutie van het autonome dorp naar het woondorp, met hun belangrijkste kenmerken. De effecten van het sinds 1997 gevoerde leefbaarheidsbeleid werden eveneens onder de loep genomen.

Leefbare dorpen : van raamwerk tot ontwikkelingsmodel ;
Dr. J.F.C.M. Thissen , Universiteit Amsterdam

(Foto van Wulvergem)

Als ik in Nederland een college over dorpen geef begin ik meestal deze foto aan de studenten te tonen en vraag hen in een aantal trefwoorden op te schrijven wat voor hen de essentie van een dorp is. Ik ga dat experiment vandaag niet met u herhalen, maar het zal u misschien goed doen dat dit een Vlaams dorp is. Er wonen in dit dorp zo’n 275 inwoners in ruim 110 huishoudens. Voorzieningen zijn er nauwelijks. Het kleuterschooltje dat er in 1997 nog was is gesloten. Lager onderwijs en kinderopvang zijn er al langere tijd niet meer. Ook een winkelvoorziening is er niet meer, een café en een zaal zijn er nog wel. Voorzieningen en dorpen ze worden vaak met elkaar geassocieerd. Ook mijn studenten noemden er een aantal, zoals de kerk die duidelijk op de foto staat. De landbouw noemden ze overigens zelden, terwijl er toch een behoorlijke lap landbouwgrond op de foto staat. 
Natuurlijk is dit wel een bijzonder klein dorp, maar veel dorpen tot ongeveer 3000 inwoners hebben met min of meer overeenkomstige vraagstukken te maken. Leefbaarheid is de term die vaak wordt gebruikt om de lokale situatie te omschrijven.

(hier volgt de volledige tekst die je trouwens hier kan terugvinden)

De cirkel is rond.  We zijn weer terug bij het dorp.  Een bijzonder dorp overigens, Wulvergem.  Want het mag dan klein zijn, het is trots op het NWT, het Nieuw Wulvergems Toneel.  Het NWT bestaat dit jaar 25 jaar en speelt vanaf 31 maart de sterren van de hemel met de productie ‘De Louis-Maryse zal nooit verre gaan’.  Er worden duizenden mensen verwacht in zaal ‘De Walvis’.  Ik geloof dat ook nu weer alle kaarten ruim voor datum zijn verkocht.
Wulvergem, een dorp om trots op te zijn.

Frans Thissen, 22 maart 2006